Venerin obrat retrogradno v znamenju škorpijona v oktobru 2018

Napisala astrologinja Špela Plemelj

Merkur retrogradno

10. septembra je vstopila v znamenje škorpijona. Marsikoga je s svojim nastopom presenetila, celo šokirala, nekatere spodbudila in dala novih moči. Energije, ki nam jih ponuja Venera v znamenju škorpijona so zelo intenzivne in močne. Najbolj jih seveda zaznavajo biki in tehtnice, katerim vlada. Astrologi radi rečemo, da je Venera v škorpijonu na dnu, kjer ne more izraziti sebe in svojih želja ali potreb.

Znamenje škorpijona je najbolj skrivnostno, intenzivno, globoko, nezaupljivo in tudi temno znamenje. Škorpijon preverja svoje meje in gre velikokrat do samega ekstrema, do bridkega konca, ko marsikdo že zdavnaj odneha. S svojim intenzivnim in prodornim načinom delovanja preseneča vse okrog sebe tako pozitivno kot negativno. Preden se odloči popolnoma prepustiti in zaupati, naredi veliko preizkusov, da preveri, če je vredno. Venera se v takih pogojih večkrat počuti ujeto, skrito in preden se zares pokaže, potrebuje veliko časa. Na koncu se skoraj vedno pokaže kot zmagovalka.

5. oktobra začne svojo pot malce drugače. S svojo stacionarnostjo bo močno opozorila nase, na svoje potrebe, vrednote, želje. Brez popuščanja ali oziranja nazaj. Energije Venere bodo deležne velike spremembe, transformacije ali ponovnega rojstva. Zavedati pa se moramo, da to pomeni tudi malo smrt. Kolikim stvarem se bomo morali odpovedati, jih spustiti ali jih zavreči? Venera simbolizira ljubezen, partnerstvo, našo estetskost, način povezovanja, zadovoljevanja potreb, čutenja, naše finance in vrednote. To so področja na katerih bomo najmočneje zaznavali spremembe, odtegljaje in celo praznino. Vse do 16. novembra bo Venera na svoji poti retrogradno in mi bomo spoznavali kaj vse še ne vemo in kaj moramo delati drugače, da bomo dosegli tisto, kar nam pripada.

Venera se ne bori. Venera samo je in želi biti občudovana, saj je to njena primarna narava. Vabi, daje, ponuja, zapeljuje in v težkih okoliščinah se bo predala ter pustila, da se jo izrablja, izsiljuje, stiska, muči in sili v stvari, ki jih sploh ne želi. Te lastnosti bodo toliko bolj izrazite, saj bo njena stacionarnost in kasneje retrogradnost močno pod vplivi znamenja škorpijona. V iskanju prave vrednosti, zaupanja, resnice, najčistejše oblike lepega, iskrenosti bomo morali preko trnja in blata… Ali sem resnično vredna vsega tega, kar se mi dogaja? Ali se moram res dokazovati, da sem nedolžna? Ali sem res nesposobna in celo neprimerna?

In kje bomo dobili odgovore? Globoko v sebi. Zato je tudi pomemben ta Venerin retrogradni obrat, ki nas bo vsaj malo prisilil, da se ozremo vase, poiščemo svojo notranjo lepoto, svojo ceno in se ustavimo, ko ne moremo več naprej. Da si priznamo kaj smo – vse slabo in vse dobro. Iskreno. Venera v znamenju škorpijona je podobna diamantu. Je tisti neprecenljiv žarek upanja in veselja, ki je prestal veliko pritiska, teme, ujetosti, zaprtosti in surovosti. Po vsem tem je postal izredno močan, izrazit, neponovljiv, edinstven. Pa tudi skromen.

Da bi tudi mi postali tako edinstveni in enkratni, bomo najprej morali čez ves ta ˝pekel˝, čez vse preizkuse, da bomo spoznali kaj je tisto, kar resnično potrebujemo. In to je tisto, kar nas bo ojačalo in nam dalo patino. Spoznanje kako moramo postopati, kako naj se zavarujemo in kdaj poiskati pomoč. Po koncu vsega tega bomo mi tisti, ki bomo postavljali pravila in meje.