Saturn v strelcu ubira retrogradno pot

Piše astrologinja Špela Plemelj

Saturn retrogradno

Spet. Še enkrat. Saturn v strelcu bo retrogreden še enkrat od 5. aprila pa vse do 26. avgusta 2017. Aprila se bo obrnil na 27°, avgusta pa na 21°. Imamo dobrih 6° razpona, kjer bo Saturn ponavljal in nas učil, brusil ter delal red. Pravi saturnovci, kozorogi in vodnarji, ter vsi tisti, ki imajo izpostavljenega Saturna, so že zaznali njegovo upočasnitev. Neke zastoje, bolezni, ovire, skrbi, strahove, bolečino. Ampak tudi to je del življenja.

˝Kakor skala, kamen, kost.˝ Saturn je tisti trd, hladen, nepremičen, ki ne bo popustil za nič na svetu. Tukaj ni prostora za razumevanje, naklonjenost, toplino. Že v osnovi je to strog in nekompromisen učitelj, avtoriteta in sodnik. Starosta. Modrec, ki se ga posluša in se mu ne ugovarja. Saturn v strelcu je razsodnik. Moralnež in roka pravice. Ko smo se ga že nekoliko navadili, bo zopet spremenil svojo smer in naredil še en krog. Še enkrat bo preveril, da smo resnično dobro razumeli, kaj nam je v tem času hotel povedati. Zopet bo napočil čas učenja in ponavljanja ter utrjevanja znanja. In ker bo retrograden se bo zares poglobil in se močno zasidral.

Obrat vase in v lastnega boga. Kdo je tu tisti, ki nam sodi? Kdo ima pravico odločati o naši lastni poti in usodi? Kdo lahko posega v našo karmo? Kdo nas lahko opozarja na lastne napake? Kdo nas uči kako moramo živeti in kaj je naša vera? Kdo odloča o našem poslanstvu in izbirah?

Vse to in še kaj se bo našlo, ko bomo iskali odgovore na ta vprašanja. Pred nami je torej gromozanska skala. Ves ta čas bomo iskali načine, da najdemo pot in ugotovimo, kaj se skriva v njen. Zelo osebna in hkrati zelo zahtevna naloga nas čaka. Za nikogar ne bo lahko, bo pa izredno pomembno. Že tako obremenjeni in utrujeni, bomo deležni še večjih in zahtevnejših nalog. Počasi bo treba. Počasi in z razumom. Na silo te skale, ki je pred nami, ne bomo premaknili. Niti s prošnjami ji ne bomo prišli do živega. Temeljit premislek in dober načrt nam bosta najbolje koristila. Saturn je tudi gospodar časa. Potrpežljiv in zelo rad preverja in utrjuje tisto, kar že znamo. Tako bomo preverjali, kaj vse že znamo in kaj je tisto, kar moramo spremeniti – pri sebi. Saturn nam ne daje upanja. Edino, kar bomo dobili od njega so lekcije in čas. Toliko časa bomo ponavljali in se učili, dokler resnično ne bomo znali. No, sicer pa bo prišel na okrog in nam dal še eno možnost. Sreča tu nima kaj dosti iskati. Kolikor bomo vložili, toliko bomo dobili nazaj.

Vsa ta sivina, ta disciplina in enoličnost nam ne bodo vlivali dobrega občutka. Zaradi obremenjenosti, zaskrbljenosti, nemoči in brezvoljnosti je večja možnost, da zapademo v depresivna stanja in podležemo vsem bremenom. Občutki teže in tesnobe nam bodo sledili na vsakem koraku. To obdobje bo zopet zahtevalo odgovore in konkretne rezultate. Cena za to pa zna biti velika.

S ponavljanjem se lahko naučimo tudi marsikaj novega. Ne ponavljajmo samo starega znanja in starih navad, ampak bodimo pozorni na to, kaj lahko naredimo bolje. Spomenika ne moremo kar tako spremeniti in ga predrugačiti. S silo, ga lahko uničimo, uničimo del njega, ne moremo pa mu odvzeti njegovega sporočila ali njegovega bistva. Lahko pa ga začnemo opazovati z drugega zornega kota. Lahko se mu približamo na drug način in ga začnemo opazovati z druge strani. S časom bomo spoznali kje so podobnosti in razlike. S časom si bomo pridobili izkušnjo in spoznanje.

Saturn je velik in pomemben učitelj. Strog in zahteven. Če ga bomo upoštevali, bomo lažje prešli to obdobje. Kdor ne uboga, pa ga čaka nadloga. Če se bomo upirali, bomo deležni še dodatnih nalog in dodatnih preizkusov. S kakršnimikoli izzivi bomo soočeni, se moramo z njimi spoprijeti s spoštovanjem in hvaležnostjo. Sprejeti in se učiti. Ocena niti ne bo pomembna. Važno je kaj se bomo iz tega naučili.