Retrogradni merkur – svetle in temne plati

Retrogradni Merkur

Užitki retrogradnega Merkurja

Odkar imam pozornost na obdobjih retrogradnega Merkurja, se zavedam dragocenosti tega časa. Razmišljanja so globlja, prav paše prijeti v roke kakšno knjigo, napisati pesem, ki se valja po malih listkih v predalu, pogledati stare slike in spomniti moža na dobre stare čase, ponovno narediti red po omarah, pregledati kaj so otroci že prerasli, glasbo naviti na glas in s sesalcem v roki zaplesati po stanovanju.

Če je direkten Merkur dober za govornike, je retrograden dober za napisati knjigo. Direkten za začetek podjetja, retrograden za analizo preteklih obdobij podjetja.

Naša hitenja se sedaj malo umirijo, lažje najdemo trenutek zase in da se ozremo vase in na preteklost.

Najlepši čas za vse vrste meditacij, sprehod, srečati prijatelje, ki jih že dolgo nismo videli. Regresija v prejšnja življenja. To je čas, ko se končno razrešijo stare zadeve.

Večja možnost zapletov

Za Merkur se uporablja simbol, ki je enak kot pri Veneri, le da ima še male »rožičke«. To je mali vražiček, ne veliki. Zanj ni značilno, da gre kaj hudo narobe, takrat so vključeni še kakšni težji vplivi. Toda za male »peripetije«, nesporazume, zmede, zastoje, »češke greške«, je tipičen.

V času retrogradnosti imam pri novih zadevah, pomembnih dokumentih, poteh, dogovorih… pri vsem, kar se veže na zadeve, ki jim vlada Merkur, večjo previdnost. Nekje na robu misli imam v tem času klicaj, da dvakrat pregledam, kar podpisujem. Že vnaprej sem pripravljena, da se dogovor lahko konča malo drugače kot sem si zamislila, ali z nekim dodatnim zapletom, zamudo.

Ne boste pa me prepričali, da bi v času retrogradnega Merkurja kupila nov računalnik, mobitel ali celo avtomobil, razen če je oldtimer.

Stacionaren Merkur

Najbolj občutljiv čas je dan Merkurjevega obrata. Če se vam takrat kaj mudi, je bolj malo verjetno, da boste to tudi naredili, saj se na ta dan rado kaj zaplete in zastane. Nekoč na tak dan, me je v službi čakalo veliko nujnih opravkov, toda pojavil se je računalničar. Čeprav naj bi samo na hitro nekaj preveril, je ostal več ur. Šele po nekaj urah njegovega neuspešnega dela sem počasi doumela, da ta dan ne bom nič uspela narediti, da nobena moja nameravana zadeva ne bo končana, noben dopis odšel na pošto. Počutila sem se »zvezanih rok« in sem se s tem težko sprijaznila. Za povrh je računalničar na koncu ugotovil, da imamo v računalnikih previsoke »požarne zidove« in da zato ne more ničesar narediti. Šele veliko kasneje, v času že direktnega Merkurja, je ponovno prišel in uspešno rešil zadevo.

Imate ascendent v devici ali v dvojčku?

Bolj oseben kot je Merkur v vašem horoskopu, bolj ga v času retrogradnosti občutite. Merkur je v rojstni karti oseben, če imate stelij (več planetov skupaj) v devici ali dvojčku, ascendent ali vladarja ascendenta v devici ali dvojčku.

Kadar je Merkur vladar vašega ascendenta, takrat se zgodi tudi kakšen zaplet glede telesa, zdravja. Merkur je vladar mojega ascendenta in iz prve roke vam lahko to potrdim. V času retrogradnega Merkurja sem bila pri zobozdravniku. Naročena sem bila zaradi enega določenega zoba, a ko me je takrat pregledal, si je premislil in dal prednost drugemu zobu.

Nesporazumi so tipični. Prišla sem k frizerju in se po hitenju oddahnila in rekla: »No, pa mi je uspelo priti do minute točno.« A frizer me pogleda in reče: »Ja, točno eno uro si zamudila.«

Zadeve, ki so dogovorjene v času pred retrogradnim Merkurjem, se rade obrnejo drugače v času retrogradnega Merkurja in nato, ko Merkur začenja spet direktno pot, si premislimo, ugotovimo napake, jih popravljamo in šele nato dobijo začetne zadeve svoj tek in ustrezen zaključek.

Ste rojeni v času retrogradnega Merkurja?

Imate v rojstni karti retrogradni Merkur, ki je podprt še z dobrimi aspekti drugih planetov? Potem je to čas, ki je za vas ugoden. Moj otrok je rojen v času retrogradnega Merkurja v ribah. Včasih je pravo poosebljenje retrogradnega Merkurja. Prav veselim se obdobij retrogradnega Merkurja iz različnih razlogov, tudi zato, ker v tem času moj sin najbolj napreduje ali ima kakšne izjave leta. V retro Merkurju je shodil in začel bolj govoriti. Seveda je zaradi ribic tih in introvertiran, rad riše in ima ogromen ocean domišljije, v kakšnih stvareh je precej počasen, a v drugih je za svoja mlada leta genij. Recimo veliko se ukvarja s števili v svojih razmišljanjih. Že preden je vstopil v šolo je računal na pamet preko sto, znal poštevanko in se ni nehal čuditi nad tem, da obstaja matematični pojem neskončno. Včeraj je na nebu spet Merkur naredil svoj »looping«, danes zjutraj me je otrok neprespanih očk milo pogledal in sem pričakovala, da bo povedal, da je spal samo kakih 17 minut, ker je ponoči moral razmišljati, ali da se je odločil, da si bo pustil porezati kake 63 do 71% las, a je samo rekel, da je ugotovil, da tisti pojem neskončno ni pravilen, ker je sigurno nekje v vesolju kak Marsovec zgradil kak zid, tako da je pravilno »končno« namesto »neskončno«.

Tole pišem in me sin ravno pokliče po telefonu. Tako izgleda pogovor z nekom, ki je rojen v času retrogradnega Merkurja in to v času, ko mu dela kvadrat tranzitni retrogradni Merkur:

Telefon mi zvoni, se oglasim: »Halo?« Na drugi strani vse tiho. Rečem: »Kako si?« Najprej tiho, potem pa: »Prišel sem.« Odgovorim: »Si vredu, jaz tudi kmalu pridem.« Mi reče: »Mhm.« Ga še vprašam: »Je bilo vse vredu v šoli?« Odgovori: »Mhm.« Rečem: »Čez pol ure bom doma.« Odgovori: »Mhm.« Rečem: »Se vidimo« in mi spet odgovori: »Mhm.« Nato pa odložim telefon in malo ponorim: »Kako ga naj naučim, kako se po telefonu pogovarja. Joooooj…« Potem pa pomislim, pa saj ima to telepatsko pogovarjanje po meni…

Kakšni otroci se rojevajo sedaj?

Sedaj imamo retrograden Merkur v dvojčkih, v tem znamenju se Merkur odlično počuti, a zaradi retrogradnosti se sedaj rojevajo otroci, ki bodo prej pisatelji, znanstveniki, raziskovalci in ne predavatelji, organizatorji, vodje.

Morda se bo treba ukvarjati s kakšno govorno napako, hoditi k logopedu…

Greste na pot v času retrogradnega Merkurja?

Potovanja v času retrogradnega Merkurja nudijo razne izzive:

 • da se znajdemo, ko presenečeno ugotovimo, da je prtljaga prispela na drugem letališču,
 • da najdemo rent a car, ker smo šli na napačen vlak,
 • da osebno odnesemo pošto, ker dobimo zavrnjeno iz pošte, saj smo poslali na napačen naslov,
 • da si najdemo senco in osvežitev, ker nekdo zaradi prometnega zamaška zamuja…

Ponudila sem vam najprej rešitev, nato sem vam navedla problem. Treba je razmišljati drugače, v času direktnega Merkurja od leve proti desni, v času retrogradnosti od desne proti levi ali morda diagonalno, ker bomo prej prišli do rešitev.

A prav poseben užitek si je v tem času ogledati nekaj starega, drugačnega, posebnega, se peljati s kočijo, pogledati muzejsko vas, kjer so oblečeni v stara oblačila in prikazujejo uporabo starega orodja, recimo ročne žage, pranje perila pri potoku in kuhanje v muzejski črni kuhinji.

Leta 2004 smo bili na dopustu na Škotskem. Zavedala sem se, da zaradi obdobja retrogradnega Merkurja ne bo vse gladko potekalo. Doživetje zelene pokrajine je bilo pravljično in ogled starih gradov nas je kar ponesel mnoga leta nazaj, za to dvoje je bil Merkur odličen. Vendar nam je retrograden Merkur tudi zagodel, avtomobil nas je pustil na cedilu, dvakrat smo iskali avtomehanika, ko je bil končno popravljen, je bilo treba za popravilo še zelo drago plačati.

Iskati službo v času retrogradnega Merkurja

Prijateljica pravi, da v tem času nima smisla iskati službo. Prosim, ne se omejevati s tem, da je retrogradni Merkur. Samo malo bolj previdno, da ne pride do kakih nepotrebnih napak in bolj razmislite kako naprej. Čas za iskati službo je vedno ugoden. Tu je treba ostati trmasto pozitivno naravnan in široko iznajdljiv.

Zakaj ne bi obiskali prejšnje službe, naj gre simbolika retro v smislu »ponovno«, mogoče spet razmišljajo kaj o novih zaposlitvah. To je lahko tudi ugoden čas, da preverite po telefonu, ali so prejeli vaš dopis z vlogo za zaposlitev…

Ta vpliv lahko izkoristite za obisk svetovalke in skupaj ponovno pregledate in izboljšate vaš življenjepis in vlogo za zaposlitev.

Mogoče se usmerite na nekaj, kar ima v sebi simboliko »staro«, »zgodovinsko« in ste spet v simboliki, za katero je retro čas ugoden.

Pred razgovorom za zaposlitev se dobro pozanimajte o lokaciji in preverite termin.

Mini pravila za čas retrogradnega Merkurja

Prvo Merkurjevo pravilo je, da vemo, kdaj je obdobje retrogradnosti, kar lahko hitro najdete v efemeridah ali povprašate astrologa in si označite na koledarju.

Drugo Merkurjevo pravilo nam pravi, da v času retrogradnosti Merkurja raje NE:

 • ne začenjate pomembnih velikih novih projektov, nakupov
  (večja je možnost nesporazumov, pomot, a če ne gre drugače, da morate v tem času speljati projekt, takrat že vnaprej razmislite o dodatnih rešitvah in bodite bolj pozorni kot običajno na drobni tekst, na vse, kar podpisujete, zberite čim več informacij, shranite si garancijski list)
 • ne kupujte novih komunikacijskih sredstev
  (avtomobil, računalnik, telefon)
 • ne začenjajte novo poslovno pot
  (razen če gre za ponovitev že nekoč uspešne ali za nov muzej ali nekaj kar ima v sebi simboliko kot ponovno ali staro »retro«)
 • ne uvajajte novih računalniških programov
  (ker ne bo steklo gladko, potrebni bodo popravki, zagotovo naredite backup, arhivirajte pomembne podatke)
 • ne začnite kakšne pomembne poti
  (kot je prva službena pot trgovskega potnika pri novih potencialnih kupcih)
 • ne dogovarjajte se za pomembne sestanke
  (zaradi večjega potenciala nesporazumov, napak, zamud)
 • ne napravite usodnih korakov, večjih ljubezenskih odločitev
  (raje se samo v miru pogovorite, ko bo Merkur spet direkten, boste bolj jasno videli kako naprej, če sedaj nenadoma pustite partnerja, se kasneje spet vrneta drug k drugemu, lahko ugotovita, da sta se razšla zaradi nesporazuma, zmotnega mišljenja)

Tretje Merkurjevo pravilo pravi, čas je ugoden DA:

 • da si vzamete čas zase
  (ustavite se, ozavestite to, da je lahko to izjemno dragocen čas samozdravljenja, premislite o sebi, kaj so vaše želje, nedoseženi cilji in se na novo orientirajte za naprej, čas je za samoanalizo, za psihofizično regeneracijo na vaš način, morda vam ustreza masaža, meditacija, rebirthing, regresija, objamite otroka v sebi, sklenite premirje s svojo preteklostjo, umirite se in zaznajte izraženo večjo senzitivnost tega časa, to je lahko čas velikega duhovnega napredka)
 • da premislite o svojem okolju, ga prenovite, reorganizirate
  (bi prebelili stanovanje, bi naredili inventuro svojih dokumentov, ki jih samo zlagate na kup, če se posvetite pospravljanju in čiščenju vaših osebnih prostorov, boste v skladu z energijo in nato lažje speljali naprej, ko pride spet čas direktnega Merkurja)
 • da se organizirate tako, da se izognete frustracijam tipičnim za retrogradni Merkur (planirate urnik, pazite na dogovore, vzamete knjigo zraven na pot ali v čakalnico, da si v torbico date osvežilno pijačo in kakšno jabolko, če boste kje obtičali v prometu, da se ne razjezite, ko se dogajajo male napake, ker jeza vam krade izjemne kreativne zmožnosti, raje takoj preverite in popravite situacijo)
 • da obiščete ljudi iz svoje preteklosti
  (zdaj imate priložnost, da ozdravite nerešene odnose iz preteklosti, obiščete prijatelje, ki jih pogrešate, obiščete starejše osamljene ljudi, ki ste jim že večkrat zagotovili obisk, a nato niste šli, včasih ni potrebno nič drugega kot obrnete telefonsko številko in že s tem, ko malo veselo poklepetate, s tem predate drugim in hkrati sebi posebno darilo)

Obrnite energijo v svojo korist

Retrogradni Merkur ima med astrologi slab sloves. Vlada prepričanje, da takrat najbolj deluje Murphy, da če je možno, da nekaj gre narobe, v času retrogradnega Merkurja bo zagotovo šlo. To prepričanje izvira tudi iz tega, da živimo v družbi hitenja, ki ne zna ceniti naravno zakonitost, da potrebujemo tudi občasno se ustaviti kot Merkur, pogledati nazaj in nato nadaljevati pot. Današnji čas ceni samo vedno večjo hitrost in brezhibno popolnost brez napak, kar je prisiljeno in nikakor ni v skladu z naravnimi zakoni.

Če živimo tako, da samo odreagiramo na razne situacije in nas premetava kot list na razburkanem morju, takrat je za nas lahko obdobje retrogradnega Merkurja veliko napornejši kot čas direktnega, saj se prepuščamo, da retro energija v nas zadeva kot razkuštrani valovi.

Če se naučimo, da obrnemo retro energije v svojo korist in se uskladimo z njimi, takrat je kot da bi napeli jadra na razburkanem morju in spretno pluli med ovirami in nato v času direktnega Merkurja stopamo kot prerojeni naprej.

Napisala: Stanka Lebar Arzenšek