Prestop Saturna v znamenje Kozoroga

Piše astrologinja Špela Plemelj

saturn

V četrtek 21. 12. 2017 Saturn končno prestopi v znamenje kozoroga. Saturn je vladar tega znamenja in tako stopa na področje, ki mu je znano in domače. Tekom življenja stopamo v takšna in drugačna obdobja in tudi prestop Saturna v drugo znamenje naznanja določeno spremembo. Ta sprememba bo najpomembnejša za vse predstavnike znamenja kozoroga pa tudi vodnarja, saj je Saturn prav tako vladar znamenja vodnarja.

Zadnji dve leti in pol je Saturn potoval po znamenju strelca, kjer nam je nosil povečan čut za moralo in pravico. Vzel nam je nekaj upanja in pozitivne naravnanosti, nam je pa prinesel zavedanje, da se s trdim in vztrajnim delom daleč pride. In kakor moramo zamenjati oblačila, ki smo jih prerasli ali uničili, tako bomo tudi zdaj počasi začeli drugače gledati na svoje življenje, svoje odločitve in svoje navade. Saturn v kozorogu je super kombinacija za vse predstavnike tako kozoroga, kot tudi vodnarja, saj podpira njihove naravne in primarne energije. Mednje sodijo pravičnost, resnicoljubnost, zapriseženost, delavnost, odgovornost, vztrajnost in še in še. V astrologiji znamenje kozoroga zaznamuje zimski letni čas in predvsem hlad in mraz. Že to nakazuje, kako trdni, neizprosni, nekompromisni in samostoječi moramo biti, da bi lahko prestali in preživeli ta hlad in to togost.

Saturn bo potoval po znamenju kozoroga dve leti in pol, do 22. marca 2020. S tem stopamo v obdobje zrelosti in uspešnosti. Zdaj se bo izkazalo kaj in koliko smo se v preteklem obdobju naučili. Kje se moramo še izpopolniti, izpilit svoje pomankljivosti in končno pokazati svetu, kaj znamo in kaj smo. Učimo se kakopak vse življenje. Vendar spomnimo se, kako je bilo v šoli. Ko je prišel čas, da pokažemo, kaj smo se naučili, smo morali to svoje znanje dati ven iz sebe. In ˝Saturn˝ nas je ocenjeval. Prišel je čas resnice. Soočiti smo se morali s sabo, s svojimi preteklimi dejanji in nedejanji ter se dokazati temu učitelju. Vsi nismo bili vedno uspešni. Naučili pa smo se, kaj smo naredili dobro in kaj slabo. Če je bil učitelj dober, nam je dal še eno možnost, če pa smo bili mi sami uspešni, nam je dal priznanje. Takšne preizkušnje niso za vsakogar in marsikdo se pri tem počuti utesnjeno, prestrašeno, negotovo, manjvredno, ponižano. Ti občutki znajo v teh dveh letih in pol doleteti tudi nas. Čeprav se bomo seznanjali s časovno neskončnostjo in priznavanjem statusa, nam bo to obdobje prineslo veliko izkušenj, spoznanj, znanja in vrednot.

Kaj pravzaprav hočemo od sebe, od življenja? Zahtevamo veliko in še več. Na trenutke bomo res neizprosni in take bodo tudi okoliščine v katerih se bomo znajdli. In v teh okoliščinah bomo soočeni s svojimi šibkostmi in naučili se bomo kako to izboljšati. Veliko truda in časa bodo zahtevale te izboljšave, vendar se bomo naučili ceniti to, kar smo sami dosegli. Znali bomo pokazati spoštovanje do tega, kar nas sili v delo. Znali bomo pokazati spoštovanje vsem, ki so vložili veliko svojega časa in truda, da so nekaj dosegli. Prav tako bomo pokazali, da smo sami vredni spoštovanja.

Pokazala se bo potreba, da vzpostavimo nek sistem ali red. Potreba po ovrednotenju in ponovni vzpostavitvi starih zakonov, ki nam bodo zanesljivo služili in bodo v uporabi še dolgo časa. Bolj kot kvantiteta bo potrebna kvaliteta! Tisto izbrano, ki je nekaj posebnega, ki je izjemno in ima dodano vrednost. Vseeno ima Saturn v kozorogu tudi svoje slabe lastnosti. S svojimi zahtevami nas bo spravil na kolena in lahko še nižje. Trdo bomo morali garati, da se bosta naš trud in delovna vnema sploh videla. Ne pozabimo kakšne znajo biti avtoritete. Kako nemočni smo pred zakoni in podobnimi pravili. Včasih bo treba ponižno skloniti glavo in narediti, kar se od nas zahteva. In če so bremena prevelika, se lahko kaj tudi zlomi. Previdno na tej ambiciozni poti samouresničevanja in postavljanja novih standardov. Zavedajmo se, da vsak sam nosi posledice za svoja dejanja. Naj bodo premišljena, strukturirana in dobro zastavljena. Le tako lahko postavimo dobre in trdne temelje za svojo prihodnost.