Planeti

Astronomski pogled

Planeti so v astronomiji nebesna telesa, ki krožijo okrog Sonca in odbijajo njegovo svetlobo. Planet ločimo od zvezde po tem, da ne sveti. V našem osončju poznamo poleg Sonca (zvezda) in Lune (naravni satelit) še sedem planetov. Ti planeti so Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Uran in Neptun.

Planeti

Poleg sedmih planetov imamo še Plutona o katerem si astronomi niso čisto na jasnem ali je Pluton planet ali planetoid. Na zadnje so Plutona določili kot planetoid. Pluton naj bi bil tudi razvpiti planet X oziroma pritlikavi planet. V astrologiji s Plutonom ni takih težav in se ga obravnava kot planet.

Planeti v astrologiji

Preučevanje položajev planetov v trenutku rojstva in tudi kasneje je eden od temeljev astrološkega raziskovanja. V astrologiji imamo deset planetov.

Poleg naštetih planetov, se kot planeta obravnava tudi Sonce in Luno, ki sta najpomembnejša pri razlagi natalne karte. Torej planeti so: Sonce, Luna, Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun in Pluton.

Iz astrološke perspektive planeti pripovedujejo najpomembnejšo zgodbo v horoskopu posameznika.

V psihološki astrologiji predstavljajo planeti na simbolni ravni različne arhetipske principe, ki so nekakšni “organi duše”, zadolženi za opravljanje določenih funkcij, ki so bistveni za psihično delovanje.

Moč oz. jakost planetov

Kako se počutijo planeti v znamenjih?

Planeti se v različnih znamenjih počutijo različno. Boljše se počutijo v znamenju, ki mu vladajo, ali v znamenju kjer so na višini. Slabše v znamenjih, kjer so v izgonu ali na dnu. Od tega je odvisno ali je planet močnejši ali oslabljen. Na jakost planetov vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so postavitev v hišah, aspekti, ki jih planeti tvorijo …

Znamenje Vladar/doma Na višini V izgonu Na dnu
Oven Mars Sonce Venera Saturn
Bik Venera Luna Mars  
Dvojček Merkur   Jupiter  
Rak Luna Jupiter Saturn Mars
Lev Sonce   Saturn  
Devica Merkur   Jupiter Venera
Tehtnica Venera Saturn Mars Sonce
Škorpijon Mars (Pluton)   Venera Luna
Strelec Jupiter   Merkur  
Kozorog Saturn Mars Luna Jupiter
Vodnar Saturn (Uran)   Sonce  
Riba Jupiter (Neptun) Venera Merkur  

Trenuten položaj planetov