Obrat Saturna v Kozorogu

Napisala astrologinja Špela Plemelj

Merkur v Ovnu

Zagotovo ste že kdaj imeli občutek, da so vas pustili na cedilu. Da so vas zapustili in pustili čakati v nedogled. Kot ˝čakajoč Godoja˝, ste postopali in upali, da se bo na obzorju vendarle prikazal tisti snop, ki bo prinesel rešitev in olajšanje. Jutri… jutri je samostalnik, časovni prislov, ki daje upanje, ponuja odgovor in rešitev ter daje izgovor, da bomo dobili še eno priložnost. Ampak jutri nikoli ne pride. Ves ta čas, ki ga imamo in ga imenujemo s svojimi izrazi, je vendarle nepomemben. Živimo le za ta trenutek in takih trenutkov nam Saturn obljublja za vse čase.

Kakšno povezavo ima to s Saturnom? Saturn vlada času. Je tisti, ki mu v astrologiji pravimo veliki učitelj, vladar časa in karme. Tudi on ima rad čakanje. Daje nove možnosti in priložnosti. A ne tako pozitivno in dobronamerno, kot tukaj opisujem. Ta učitelj nam nalaga nove in nove naloge, ker že prvo nismo naredili dobro. Treba je ponavljati in Saturn si bo v tem obdobju vzel časa še pa še.

Kazen ali priložnost? Kako bi si želeli gledati na to priložnost. Vzeli bomo, kar bomo dobili. Bolj s sklonjeno glavo in z zaskrbljenostjo, ki nam bo na obraz narisala gube, bledico in osivila kakšen las. Take so zahteve gospoda Saturna. Tukaj, zdaj in še toliko časa, dokler ne bo narejeno dovolj dobro, da lahko nadaljujemo. Brez pardona. Brez opravičila, brez heca. Dal nam bo čas. Veliko časa. Ne bo pa nas pustil na cedilu. Saturn zagotovo ne. Vas je že kdaj pustil na cedilu predstavnik znamenja kozoroga ali vodnarja? Lahko je zamujal in ste ga čakali, ker si je pač vzel čas in je moral narediti še eno pomembno zadevo na poti do vas. Ampak vedno je prišel.

18. aprila se bo Saturn v kozorogu prvič obrnil retrogradno. Že lahko čutimo te obveznosti in zastoje, ki nam jih prinaša. Vse do 6. septembra bo obrnjen retrogradno in v tem času bomo imeli več kot dovolj časa in priložnosti, da nekaj naredimo. Da zaključimo in se spravimo v red.

Kot pri vsaki retrogradnosti, imamo tudi zdaj nalogo, da se vsaj nekoliko obrnemo vase in si priznamo določene stvari. Kot je za Saturna v kozorogu značilno, bomo iskali pravo priznanje in pravo resnico, ki bo prinesla zahtevano plačilo. Kaj vse smo delali v tem času, da so se stvari tako nabrale in nakopičile? Nobenega božanja in ujčkanja ne pričakujte. Zdaj pa res ne. Tako bo, kot bo zahteval Saturn; učitelj, sodnik, zakon. Morda se bo komu vse skupaj zdelo suhoparno, nepravično ali dolgočasno, a pride čas, ki zahteva svoje. Zahteva postanek. Tudi na službenem mestu si vzamete odmor in celo dopust. Če to pretvorim v jezik Saturna, bo ta dopust zelo delaven in naporen. Veliko nalog in dolžnosti nas čaka. Ampak to je dober znak in dobro obdobje za vse, ki morate zaključiti in dokončati svoje projekte. S to revizijo boste lahko naredili res dobro oceno in se znebili vseh nepotrebnih stvari, kar vam bo olajšalo nadaljevanje in pot proti uspehu. Tudi bolezen pride, ker se nam je porušil imunski sistem in življenje samo nas je prisililo, da smo si vzeli odmor, bolniško, da si naberemo moči in se postavimo na noge.

Kot sem omenila, se moramo nečemu odpovedati in se od tega posloviti, da lahko nadaljujemo svojo pot. Kako se pripravimo na to slovo? To pa je kljub vsemu eno najtežjih nalog v našem življenju. Tisto, kar smo delali in hranili toliko časa, temu se bomo morali odpovedati. Morda bomo to lahko naredili tako kot zahteva Saturn, hladno in brez zadržkov, lahko pa nam prinese veliko skrbi, strahov in žalosti. Vsi živimo v svojem domu in vsak si je svoj dom opremil po svojem okusu. Tako bomo tudi zdaj, tokratni obrat Saturna doživeli na svoj način, s svojo bolečino in z občutkom dolžnosti. Podobno kot pride zimski čas in nam odvzame veselje in toploto in nas postavi na mraz ter pred dejstvo, da moramo za svoje ugodje trdo delati. Ampak če naredimo, kar se zahteva, nam je potem lažje in tudi bolj udobno. Tudi zdaj si lahko naredimo dobre temelje za prihodnje čase, da bomo imeli stabilno podlago na kateri bomo gradili in delali še naprej in seveda vsak trenutek, ki sestavlja naš življenjski mozaik. Vzemite si vsak trenutek in ga živite skladno s svojimi energijami in načeli. Samo vi ste tisti sodnik, ki sebi naloži največjo kazen in največje priznanje. Točno tisto, kar si res zaslužite.