Merkur v Ovnu

Napisala astrologinja Špela Plemelj

Merkur v Ovnu

Znamenje ovna je prvo znamenje zodiaka in horoskopa, kot ga poznamo na zahodu. Merkur je vladar znamenje dvojčka in device, vendar se v mesecu marcu potika v znamenju ovna in išče svoje mesto. In tokrat se bo 22. Marca, na 16°54” zopet obrnil retrogradno in bo v tem retrogradnem gibanju do 15. Aprila.

Znamenje ovna je znamenje akcije, dinamike, premika naprej, borbe, tekmovalnosti. Tudi Merkur je v svojem bistvu planet, ki simbolizira gibanje, dinamiko, gibčnost, bistrost, iznajdljivost. Čas teče, nič ne reče. Ko je Merkur v ovnu, je ritem še hitrejši in stvari se odvijajo hitreje, kot smo vajeni. In tako bo marec res minil, kot bi mignil. Začetek pomladi in čas brstenja, novih idej, novih projektov, moči in energije, nas porine v dogajanje, ki je popolnoma drugačno od dosedanjega, ko smo svojo energijo pustili ob strani. Tale obrat nam zna prinesti kar nekaj presenečenj. V začetku naj poudarim, da bo treba veliko previdnosti usmeriti predvsem v promet in na razmere na cestah. Večina voznikov se bo zelo samozavestno in pogumno vozila po cestah in si jemala prednost, kar pa zna pripeljati do večjih nesreč. Merkur v tem stacionarno-retrogradnem stanju, se ne bo znal in zmogel tako hitro prilagoditi vsem razmeram. Znal pa se bo burno odzvati, ko sploh ne bomo pričakovali. Težko bomo vzdržali tak ritem in tak tempo. Napete in nemirne energije bodo bolj prisotne. Bolj nepremišljeni in nagonski bomo, kar nam zna prinesti tudi nekaj nespametnih odločitev in potez. Bolj se bomo ravnali po občutku, kot po treznem razmisleku. Vendar ta občutek ne bo povezan z našo intuicijo ali višjim zaznavanjem, temveč z nagonskim v nas, ki reagira ˝na prvo žogo˝ in je bolj povezan s potrebo po preživetju. In takšne reakcije so velikokrat zelo dobrodošle in potrebne, saj nas zavarujejo pred hujšimi posledicami.

Na splošno pa naj velja vse tisto, kar na splošno velja za retrogradnega Merkurja. To ni obdobje, ko bi začenjali nekaj novega. Tudi če se tega lotite, vas znajo na poti doleteti razni zastoji, ovire, nesporazumi, ko boste porabili veliko več časa, da bi stvar zaključili. Ne podpisujte novih pogodb in ne kupujte novih aparatov kot so mobiteli, avtomobili, bela tehnika, računalniška oprema in vse, kar je povezano z moderno tehnologijo. Kako bi lahko ta čas pametno in dobro izkoristili? Pomislite, kaj puščate nedokončano. Katere stvari nikakor ne morete zaključiti in pripeljati h koncu? V tem času retrogradnega Merkurja je dobro delati stvari za nazaj. Vse tisto, kar nam ni uspelo narediti v tem času, lahko tokrat lažje in bolj učinkovito dokončamo. Veliko bomo razmišljali, aktivno razmišljali o svojih idejah in stvareh, ki smo jih počeli prej. S tem lahko pridemo do še boljših idej in še posebno do pomembnejših ugotovitev ali uvidov. Naj bo ta čas vseeno produktiven na osebnem nivoju in dovolimo svojim mislim, da nas usmerjajo v pravo smer, ki jo bomo po končani retrogradnosti lažje zaživeli. V tem času pa bomo našli tudi več priložnosti, da se srečamo s starimi prijatelji, s katerimi se že dolgo nismo videli. Tudi to nam lahko prinese prijetne izkušnje, spomine in tudi ugotovitve.