Kiron

kiron kentaver mitologija

Mitologija Kirona

Kronos kot vrhovni bog ni imel ovir, da ne bi izpeljal tistega kar si je želel. Poželel si je nimfo Philiro in se združil z njo. Med samim aktom pa se je nenadoma ustrašil, da bi ga odkrila žena. Spremenil se je v konja.

Rodil se je Kiron, ki ni bil običajen človek. Philira je bila vsa iz sebe, ko je odkrila, kaj je rodila. Sina ni mogla sprejeti. Zavrgla ga je.

Kiron je bil kentaver, pol človek, pol konj. Vendar spočet je bil na drugačen način kot ostali kentavri, ki so bili spočeti z združitvijo sonca in dežja. Tudi po značilnostih je bil drugačen od ostalih kentavrov.

Kentavri so bili divji in surovi. On pa je bil prava luč med njimi. Poln modrosti.

Zavrženi Kiron je po nesrečnem začetku svojega življenja kmalu ugledal sonce. In to prav dobesedno. V rejo sta ga vzela Apolon, bog Sonca in Artemida, ki sta lepo skrbela zanj in ga učila “svoje modrosti”.

Postal je zelo spoštovan, poznan kot moder učitelj. Postal je celo svetovalec Zevsa. Kasneje je zaslovel tudi kot zdravitelj.

Kiron prijatelj Herkula

Kiron je bil učitelj mnogim junakom in bogovom. Učil je tudi Herkula. Postala sta dobra prijatelja. Nekega dne so imeli kentavri zabavo. Na zabavi sta bila tudi Kiron in Herkul. Med kentavri se je vnel prepir. To ne čudi, glede na to, koliko so bili divji in surovi. V prepiru pa je Herkul pomotoma in nehote zadel Kirona z zastrupljeno puščico.

Kiron je bil nesmrten. Zadela pa ga je smrtna puščica. To mu je povzročilo “neozdravljivo” rano. Bolečina, ki mu jo je povzročala, je bila tako močna, da si je želel, da bi umrl. Njegov prijatelj Herkul se je želel odkupiti za “napako”, ki jo je storil in je prosil očeta Zevsa, da bi Kiron postal smrten. Oče ga je uslišal. In ko je Kiron umrl, ga je postavil med zvezde. S tem naj bi bil Kiron odrešen in dočakal naj bi svojo “nesmrtno” srečo na nebu.

Kiron astrološko

kiron astroloski znakKiron nam govori o globoki rani. In to celo o dveh različnih ranah. Prva je povezana z našim domom in z zgodnjim otroštvom, druga se pa dogodi kasneje, npr. da nas naš najboljši prijatelj ali prijateljica nehote rani. Kiron je tudi modrec in zdravitelj. Malo manj znano je, da je celo prvi poimenoval zvezde in je bil torej tudi prvi astrolog. Torej kaže, kje v našem horoskopu imamo rano in obenem, kje smo lahko pravi modreci. Od postavitve je odvisno tudi kateri del njegove zgodbe živimo. Saj redko živimo celo njegovo zgodbo, največkrat le njen določen del. Kateri del njegove zgodbe živimo, lahko razberemo v svoji natalni karti. To je razvidno glede na njegov položaj v hiši in znamenju, ki ju zaseda in s povezavami, ki jih tvori z drugimi planeti. Pozabiti pa ne smemo tudi na njegovega dispozitorja.

Presegajoči pomen Kirona v astrologiji

Za današnji čas, ko smo v prehodu v vodnarjevo dobo, je še toliko bolj pomemben. Danes je čas vse krajši, vse bolj živimo v naglici. Torej Saturn, kot bog časa, je danes zelo močan. In sicer kot zadnji tradicionalni planet nam ne dovoli, da bi pobegnili ven iz našega osončja. Uran kot moderni vladar Vodnarja in bog neba, časa “ne pozna”. Najpomembnejša mu je svoboda.

Kiron potuje po orbiti, ki je med Saturnovo in Uranovo. Ta simbolika govori, da je pomemben pri prehodu od zemeljskih omejitev, ki jih predstavlja Saturn, k svobodi, ki je v domeni Urana. Celo njegov znak spominja na ključ, ki odpira “vrata”. Vendar čez omejitve in celo čez karmične vzorce, na katere nas “opozarja” Saturn, kot vladar karme, gre težko brez bolečine.

V času, ko imamo na našem natalnem Kironu, še posebej Saturna, Marsa, Urana ali pa kakšen drug planet, ki ni najboljše povezan z našim natalnim Kironom, doživljamo močno bolečino. Po drugi strani pa je to eden najboljših časov, ko imamo priložnost, da zdravimo eno svojih najglobljih ran, zakaj v tem času se je zares zavedamo in ne moremo si kar tako pobegniti.

Veliko velikih duš na našem planetu je šlo prek hudih bolečin, ki so jih dejansko preoblikovale in transformirale v to kar so postali, zelo velikokrat veliki zdravilci, če že ne dobesedno in uradno pa vsekakor veliki učitelji. In eno in drugo predstavlja Kiron.

Kiron v astronomiji

Kiron je tujek v našem sončnem sistemu. Prišel je od zunaj. Odkrili so ga šele 1977. Astronomi so določili Kirona kot planetoid, čeprav po velikosti bolj spominja na asteroid. To pa zato, ker se obnaša kot planet. Giblje se med Saturnovo in Uranovo orbito. Njegova orbita seka Saturnovo orbito in gre vse do Jupitra.


Napisal: Vasja Ferrari