Jupiter

JupiterAstronomske značilnosti

Jupiter je največji planet v našem osončju in je peti po vrsti od Sonca. Ima trdno jedro, okrog njega pa so goste plasti zelo zgoščenih plinov.
Premer: 142.700 km (11 krat večji od zemlje)
Okrog sonca potuje: 11 let in 315 dni.

 

 

 

Astrološke značilnosti

Jupiter je prvi od petih počasnih planetov. Spada med tradicionalne planete, ki so vidni s prostim očesom.
Vladavina: vladar Strelca in tradicionalen vladar Ribe (do odkritja Neptuna).

Dom v Strelcu.
Izgon v Dvojčku.
Višek v Ribi.
Dno v Devici.

Mitologija

V grški mitologiji predstavlja Jupiter Zevsa, vrhovnega boga. Zevs je sin Kronosa (Saturna). Kronos je strmoglavil s prestola svojega očeta Urana in ta mu je napovedal, da bo tudi njega vrgel lasten sin. Zato je pogoltnil vse svoje otroke. Žena Gea ga je pri tem pretentala in mu namesto Zevsa (Jupitra) podtaknila kamen. Ko je Zevs (Jupiter) zrasel, se je očetu Kronosu (Saturnu) maščeval. Prerezal mu je trebuh in iz njega rešil vse otroke, med njimi tudi brata Neptuna in Plutona. Ko so bili trije brati združeni, so se odločili, da si razdelijo svet. Neptunu so pripadli oceani, Plutonu podzemlje, Zevs (Jupiter) pa je postal glavni vseh bogov, na olimpu. Postal je gospodar Nebes.

Jupitra se upodablja kot metalca strel. Na ljudi meče strele in tako izraža nezadovoljstvo.

Ključne besede: ekspanzija, sreča, optimizem, veliko, filozofija, študij, potovanje, tujina, pravičnost

Stari rek pravi: “Jupiter omrači um tistemu, ki bi ga rad pretental.”

Barva: vijolična
Kamen: amerist (kamen kardinalov)
Značilnosti: religija, avtoriteta, pravo, politika
Značaj: obvladuje sangviničen značaj
Organi: jetra in vse bolezni, ki izhajajo zaradi pretiravanja – debelost, preveč holesterola, visok pritisk …
Statistično Jupiter obvladuje horoskope vojakov, ministrov, igralcev, novinarjev, dramatikov.

Jupiter je astrološko povezan s Strelcem (nekoč tudi z Ribo). Jupiter predstavlja učenost, filozofijo in tuje jezike. Pod njegovim vplivom so ljudje optimistični, lojalni, pravični in pošteni. Lahko tudi zapravljivi, uživaški in pokvarjeni.

Jupiter je velik dobrotnik

Jupiter je velik dobrotnik (venera je mali dobrotnik). Prinaša dobre stvari. Vendar ne reši problemov, ampak odpre vrata, da jih lahko rešimo.
Jupiter je povezan z rastjo, ekspanzijo, razvojem. Povezan je z modrostjo, pravico, moralo. Mitološko predstavlja Zevsa, glavnega boga, boga neba. Tako, da je povezan tudi z mentalnim, z vsemi vzvišenimi cilji in ideali.

Glede na hišo in znamenje, kjer je Jupiter postavljen v astrološki karti, nam to področje oplemeniti, poveča, razširi.

Jupiter – velika sreča

Tradicionalno je Jupiter velika sreča. Poenostavljeno bi rekli, da imamo srečo na področju (hiša ali znamenje), kjer imamo Jupitra v karti.

Jupiter predstavlja tudi visoko šolstvo, tujino, potovanje, smisel našega delovanja. Predstavlja tudi osnovno etično moralo. Je tudi učitelj.

V vsakem astrološkem znamenju se zadrži leto dni.
V grški mitologiji je predstavljen kot vrhovni bog Zevs. V rimski mitologiji pa ga simbolizira bog Jupiter. Je simbol nebeške pravičnosti, razsodnosti, dobrohotnosti, samozaupanja, optimizma, entuziazma, ekspanzije, sposobnosti in širokega vedenja.

Jupiter z elementi (ogenj, zemlja, zrak, voda)

Če je Jupiter povezan z zemeljskimi znamenji, razširi finančno stanje. Če je povezan z zračnimi znamenji, razširi mentalno. Če je z vodnimi, čustveno, smo bolj ustvarjalni, družinski, sočutni. Če je z ognjenimi akcijo.

Aspekti z Jupitrom dodatno govorijo, kako se izražajo njegove značilnosti. Slabi aspekti povečajo slabše značilnosti. Oseba ponavadi pretirava. Lahko v zapravljanju, pri hrani … Vendar ti niso tako kritični kot s kakšnim drugim planetom.

Jupiter v astroloških hišah

Astrološka hiša, kjer se nahaja Jupiter, kaže na življensko področje, kjer posameznika čaka veliko priložnosti, možnosti za razvoj in utrjevanje samozaupanja, vere in optimizma. Tradicionalno je hiša oz. področje, kjer se nahaja Jupiter srečna hiša. Toživljensko področje je močno zaščiteno. Obenem je tudi ključno za oblikovanje posameznikovega verskega in filozofskega prepričanja, na katerem temelji njegova življenska smiselnost.


Jupiter - Studio 12
Jupiter 1.del (video na Studio 12)
z astrologom Bernom Jurečičem in Mihaelo


Avtor: Moj Horoskop